Assalamualaikum....
Dalam kehidupan seharian kita mesti ada menggunakan garam, kebanyakan nya dalam masakan. Dalam perubatan juga ada menggunakan garam, ada terapi garam. Even kita sakit mulut ada ulser pon orang tua-tua suruh kumur mulut guna air garam, kaki penat, kita rendam kaki pon letak garam.
So hari ini Ira nak share dengan uolls semua apakah kelebihan GARAM BULUH dan kenapa kita perlu memilih garam buluh sebagai pengganti kepada garam biasa.
THE HISTORY OF GARAM BULUH
Garam buluh Sahajidah Hai-O menggunakan garam yang dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai ramuan utamanya. Garam ini diperolehi dari air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanpin yang terletak di pantai barat Korea. Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berumur tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bergas, dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk. Selepas proses pembakaran, bahan bahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam telah dineutralkan atau disingkirkan. Manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam garam dan menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya.
KELEBIHAN DAN KEBERKESANAN GARAM BULUH
- Menyingkirkan toksin dalam badan seperti logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid & radikal bebas.
- Menguatkan peristalsis saluran usus, menyingkirkan najis yang lama tekumpul dalam usus.
- Membeklakan elemen surih dan bahan mineral kepada badan manusia (mengandungi lebih 76 mineral yang diperlukan oleh tubuh manusia)
- Menyelaras fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal.
- Menyelaras keseimbangan pH badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali lemah
- Meningkatkan daya pemulihan badan, bersifat anti oksida menyebabkan kuman dan sel kanser tidak boleh aktif dalam badan.
PENYAKIT-PENYAKIT YANG BOLEH DIBANTU
- Kencing Manis
- Darah Tinggi
- Jantung
- Hapetitis
- Migrain
- Buasir
- Buah Pinggang
- Darah Rendah
- Tumur Otak
- Selsema
- Alzheimer
- Asma
- Kanser Payudara
- Hidung bernanah
- Resdung
- Kanser
- Strok
- Gout
- Penyakit Kulit
- Ruam Panas
- Ketumbuhan
- Kaki Berbau
- Gastrik
DUA PILIHAN GARAM BULUH
1. BAMBOO SALT PREMIER COOKING SALT POWDER
Sesuai untuk semua jenis masakan dan cara penggunaan atau kuantiti yang diperlukan untuk masakan lebih kurang sama dengan garam biasa. Boleh juga digunakan untuk rendaman kaki.
2. BAMBOO SALT PREMIER DRINK
Boleh dijadikan minuman harian dan boleh diminum bersama dengan jus buah-buahan
PERBEZAAN GARAM BIASA DAN GARAM BULUH
Garam Biasa - bersifat asid
Gram Buluh - bersifat alkali
" Amalan Rasulullah S.A.W iaitu memakan secubit garam sebelum dan sesudah minum dan makan. Baginda berkata : "Sesiapa yang memulakan makan dan minumnya dengan secubit garam Allah akan hindarkan 330 jenis penyakit, yang paling kurang ialah gila, kusta, sakit perut, dan sakit gigi. Yang bakinya diketahui oleh Allah saja."
Untuk maklumat lanjut berkaitan GARAM BULUH atau nak order boleh hubungi Ira,
Do not hesitate to call/text/whats app me @ 012-7307047
PM me @ facebook: Ira Zainal
Follow me @ instagram: ira_zainal
No comments:
Post a Comment