Tuesday, March 25, 2014

Cheesekut Milo


Assalamualaikum readers....


Last week ira ada try wat cheesekut nie just utk makan2 sendiri je... Itu pon sbb ternampak bnyak nor gambar2cheesekut nie dlm instagram. so ape lagi terus lah ira meng'goggle' resepi cheesekut tu.  


Ya Allah, sgt la senang nak membuatnya... dah la senang, cepat, sedap plak tu rasa dia. Resepi cheesekut nie ira ambik kat blog ibu diah. Terima kasih ibu diah....
Meh ira share resepi yg senang nie ye. 


Bahan2 dia:

250g cream cheese - ape2 brand pon xpe, ira guna tatura
1pack biskut deluxe cracker Hup Seng - nak guna biskut lain pon boleh
1/2 tin susu pekat manis, kurangkan klu x suka manis
susu low fat/ full cream - ira guna susu coklat sbb ira x minum susu putih
milo


Cara2 dia:

1. pukul cream cheese bersama  susu pekat manis - ira guna blander jer, mixer x jumpa cr dlm stor.

2. bila dah kembang/ sebati, masukkan 4 sudu susu (ira guna susu coklat) - tujuannya adalah utk mencairkan sikit campuran cream cheese, tapi jgn terlalu cair atau terlalu pekat

3. sediakan bekas utk cheesekut - letak baking paper utk memudahkan kita keluarkan cheesekut dari bekas - ira x letak pon.

4. masukkan sedikit susu coklat ke dalam piring/ bekas lain utk celup biskut.

5. celup biskut satu persatu ke dalam susu dan susun ke dalam bekas - celuo sahaja jgn rendam nanti biskut lembik.

6. selepas siap susun buskut, letak campuran cream cheese tadi di atas biskut, sapu rata, niois, x perlu tebal.

7. tabur milo rata atas cream cheese - optional nak letak boleh x nak pon xpe. nak letak selain milo pon boleh etc horliks or nestum or oreo

8. ulang langkah 5 - 7 sampai habis cream chese. pastikan lapisan atas sekali adalah cream cheese. tabur milo atas sekali sbg hiasan

9. dah siap, boleh masukkan cheesekut dalam peti sejuk - tujuannya bagi cheesekut sejuk & keras, mudah utk dipotong.


Siap dah....... senangkan....




sebelum disejukkan



selepas disejukkan



siap dipotong utk dimkn..... x cantik potongnya... tp bila masuk ke mulut sedap x terkata



No comments: