Wednesday, January 27, 2010

Muzium Nelayan

Lepas jalan2 kat pantai, kami sekeluarga masuk pulak ke Muzium Nelayan. Sebenarnya dah banyak kali masuk kat muzium nie, tapi baru nie lah kami amik gambar. Sebelum nie, semasa pengubahsuaian dalaman utk muzium nie, bie yg jaga projek tu, than ibu aku yg pantau. Kira nya ape yg ada kat muzium nelayan tu semua hasil kerja bie....



Muzium Nelayan




Muzium Nelayan nie dibuka setiap hari kecuali hari rabu. Nak masuk pulak kena bayar RM3 untuk dewasa, kanak2 punya tak ingat la plak.... tapi kami sekeluarga masuk tak kena bayar, sebabnya ibu yg bawak masuk.



sejarah Tanjung Balau

replika kampung nelayan

Balqis with atuk a.k.a my father

bentuk2 kapal, pakaian nelayan & peralatan menangkap ikan

jenis2 batu karang, ikan, sotong & udang

replika dugong pon ada.... Balqis takut dengan dugong nie, ye lah besar kan....

belakang tu nampak macam akuarium kan, besar sgt tapi sebenarnya ikan2 & batu karang dalam tu cuma replika shaja, dibuat menggunakan gabus tapi memang nampak real......

kami bertiga.....

adik amad, ayah, Balqis, & ibu duduk di replika kapal.......

kapal comel2..... cantik plak tu....

pemandangan belakang tu ialah pemandangan Tanjung Balau

replika perkampungan nelayan......

rumah kampung pon ada dalam muzium nelayan nie.....

bie bergambar kenangan dengan hasil kerja nya.....

budak kecik nie pon nak interprame gak......

sebelum keluar dari galeri besar, sign guest book dulu....

pemandangan luar muzium...

Kemudian kami masuk ke galeri Kapal Karam Desaru. Kat dalam galeri nie terdapat barang2 yg dijumpai di kapal karam desaru. Barang2 yg dijumpai tu kebanyakannya adalah pinggan mangkuk.

Kapal Karam Desaru

pinggan mangkuk yg dijumpai....

Kemudian kami masuk ke galeri Keselamatan & Komunikasi. Kat dalam nie ada la replika rumah api, alatan komunikasi & keselamatan semasa kat laut.

Keluar dari galeri Keselamatan & Komunikasi kami ke bahagian bawah muzium. Ada pelbagai jenis sampan & perahu.

Akhir sekali kami masuk ke galeri Geologi. Dalam galeri nie ada pelbagai jenis batu2 & kristal yg cantik2. Ada jugak peralatan menangkap ikan & model2 langai.

batu2 & kristal

Sebelum balik, sempat lagi tu kami amik buah2 kelapa yg dah kuning sekeliling muzium nie untuk bawak balik.

model buah kelapa

Berakhir lah lawatan kami di Muzium Nelayan, Tanjung Balau. Walaupon selalu masuk muzium nie, tapi tetap menarik gak................. Akhir sekali nak tunjuk gambar dak kecik nie tengah tunggu papa dia amik kereta nak balik rumah....

- The End -




11 comments:

eynda said...

Adam mesti suka kalau boleh pegi muzium ni :-)

Nana said...

mcm menarik je tmpt ni

sweets said...

ira mmg lelaki pun adik akak tu he..
kat facebook akak ada ubaidillah..
cuba tengok kat fb ..kot dia ada masa tu...fb dia faten ubaidillah,
ada la gmbr dia n wife...dia duk sana nyewa he..

balik umh mk bebila nk g la ..heh

iNa said...

x pnah lg masuk muzium nelayan ni...nmpk menarik... :)

ira_kecik said...

kak eynda.... adam kan suka gi muzium, so kalau dia dapat gi muzium nelayan nie sure dia suka....

ira_kecik said...

kak eynda.... adam kan suka gi muzium, so kalau dia dapat gi muzium nelayan nie sure dia suka....

ira_kecik said...

nana, memang menarik pon.... boleh tau la camner suasana kg nelayan tu...

ira_kecik said...

kak sweets nanti ira tengok kat fb akak eh.... nanti bebila balik johor meh la singgah ke muzium nie....hehehe

ira_kecik said...

ina, nampak jer dah menarik, kalau dapat masuk lagi menarik, dapat new experience la....

m@ said...

hai ira...ma tdg melawat..
bestnya jenjalan...review yg sngt best:)
sekali sekala masuk muium ni bagus kn tambah ilmu.:)

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛