Wednesday, January 13, 2010

Panggilan Palsu

Salam semua...............


Korang pernah terima panggilan palsu tak? Sape yg pernah terima sila turun tangan? hehehehe.........

Ok lah berbalik pada panggilan palsu, petang Isnin ari tu aku terima satu panggilan daripada Am Bank (masa nie tak tau tu panggilan palsu), tapi teller machine la yg call tu bagi tau kononnya aku ada buat satu transaction menggunakan kad kredit sebanyak RM tiga ribu lapan ratus lima puluh dua di Plaza OSK Jalan Ampang, kedai emas plak tu. Lepas tu dia suh tekan 1 utk approved tekan 3 utk ulang & tekan 9 utk customer service. So aku pon pi lah tekan 9 nak cakap ngn customer service. pastu talian disambung kat sorang mamat nie lah konon dia lah customer service tu nama dia Alex Wong (xde kena mengena dgn yg hidup @ yg mati). Aku pon cakap la kat dia yg aku takde langsung akaun ngn AM Bank, kad kredit pon takde (aku tak suka guna kad kredit, lagi pon gaji aku tak lepas nak apply kad kredit), pulak tu sekarang aku kat JB bukan kat KL. So si AW nie pon konon nak cek la betul ke tak kan dia mintak nama penuh & ic, aku pon bagi lah.... siap si AW nie cakap "OK, I already cancel the transaction", plak tu siap cakap aku ada outstanding amount RM empat ribu lima ratus tujuh puluh tiga. Terperanjat beruk aku. Mau tak terperanjat, dah la kad pon takde tetiba ada outstanding amount. AW nie suh la aku pi report kat "Pusat Pengurusan Kad Palsu" kat Bank Negara siap dia tolong sambungkan talian lagi.


Bila dah disambungkan talian, ada la sorang lagi mamat nie yg sambut konon dari "Pusat Pengurusan Kad Palsu" la. Nama dia Calvin Gan (pon xde kena mengena dgn yg hidup @ mati). Aku nie plak bodoh alang pi la cakap konon nak wat report pasal ada org guna nama aku tuk wat kad kredit palsu. So dipendekkan citer aku pon wat la report kat CG nie, siap dia cakap nanti nak wat siasatan la ape lah, dah habis tu dia bagi aku no report konon nanti ada la pegawai dari Jabatan Siasatan akan hubungi tu maklumat lanjut. Pastu aku nie plak iye kan jer la ape dia cakap...........


Habis dah kat situ, bie balik kerja aku pon citer la kat dia pasal hal kat atas tu. Bie soh aku pi kuarkan semua duit kat bank sebab takut ape2 jadi kan, tapi aku nie degil, xnak kuarkan sebab si CG tu cakap jgn wat ape2 tansaction guna atm kad ke kad kredit ke sebab takut tersalah tangkap org ( ye lah konon nak tangkap org yg guna kad kredit guna nama aku la tu), tapi dalam hati nie takut gak kan. Masa tu aku nie still tak perasan lagi yg panggilan tu panggilan palsu. Than bie soh aku call bank negara balik, suh tanya si CG tu leh tak nak wat report polis. So aku nie call labalik kan sekali operator yg angkat (dah lepas waktu kerja). Aku tanya la ada tak pegawai nama CG, operator tu cakap si CG tu dah balik, than aku tanya lagi ada tak kat situ department Pengurusan Kad Palsu, than tau ape budak tu cakap, "kat sini takde pengurudan kad palsu, wang palsu ada la" so aku pon cakap takpe lah....... malam tu aku nie still cam biasa lagi....


Semalam plak, tetiba bie call dari ofis, cakap dia plak terkena panggilan cam aku. Am Bank call cakap ada transaction nak wat kat KLCC. terperanjat giler la bie, tapi dia dah syak yg nie cam tipu sebab masa dia tengah cakap tu bie ada la bagi tau wife dia pon terkena semalam, tetiba panggilan tu putus......... terus dia call bank negara, utk tanya. Than pihak bank negara tu bagi tau yg bie nie dah terkena panggilan palsu. Terus bie call AM Bank HQ tuk pastikan & AM bank pon cakap tu sebenarnya panggilan palsu & tak kan ada ape2 berlaku sekiranya tak bagi ape2 maklumat kat pemanggil palsu tu. Aku pon tak puas hati try call no yg call aku semalam kan tapi number not in use. Aku plak call AM Bank HQ ( nie yg betul nya lah) pegawai kat situ cakap tu sebenarnya no telefon palsu, no seakan2 sama dengan no bank yg sebenar & kalau ada panggilan dari bank pon bukan nya menggunakan teller machine, pegawai sendiri yg akan bercakap. So terbukti lah yg panggilan yg aku terima semalam tu panggilan palsu. Than aku tanya dia lagi ada tak Pusat Pengurusan Kad Palsu kat bank negara, dia jawab memang tak ada langsung pusat tu. Terus hati tak sedap. Cepat2 aku call bie cakap aku nak kuar gi bank. Sampai bank cek akaun, nasib baik still ada lagi duit nya, terus aku keluarkan, tak nak simpan kat bank buat masa terdekat nie...... takut wooooo.........


So kesimpulan nya berhati2 dengan setiap panggilan masuk ke handphone ye, aku cerita nie sebagai pengajaran buat aku & utk korang sumer tau ape sebenar terjadi, & jgn sekali2 bagi maklumat kat sesiapa yg tak dikenali thru phone..... bahaya....


Sesiapa yg pernah terima panggilan atau belum pernah terima panggilan dari no +6060321788888, berhati2 ye sebab itu adalah panggilan palsu.






12 comments:

sweets said...

kena berhati2 camni...
tkt kn....mcm2 skarang org nk menipu.

Mulberi said...

Wahh.. bahaya ni!!
Dulu tipu org melalui email, skang ni makin berani guna tepon lak!!
Thanks for sharing, Ira.. Jadi peringatan buat org lain..

Nana said...

aku mmg xlayan la klw ada bank ke or insuran company call malas nk dgr diorg bebel2 aku tros ckp xberminat..tet..klw dia bebel2 lg aku tros matikan tipon hahah pastu klw or gtu tipon aku xkan angkt smpai esk eheh

adha said...

dorg memang cam ni... main teka2 jek.. ada cc ke ada transaksi cc.. kalau agak2 umpan kena, memang kena la korang..

aku sejak2 kena rm299 tu mampos smp skrg aku tak caya org kol neh.. tau jek siap2 aku ckp.. i tgh drive.. waakakak

ira_kecik said...

kak sweet: sekarang nie macam2 cara diorang nie nak tipu....hati2 je lah...

ira_kecik said...

mul: ur welcome, tu lah bila dah terkena nie takut gak yg lain pon terkena kan sbb tu la citer kat blog nie....

ira_kecik said...

nana: kalau bank call nak promo service tu memang la aku pon mls nak layan,tapi nie tetibe je bgtau kita ada cc transaction, mau tak terkezut. terpaksa la layan kan...

ira_kecik said...

adha: del bagus gak ko nyer alasan tu... hee lah guna pakai...

quezul said...

makin bahaya skrg ni..melalui phone pulak droang wat keje...jahat btul.
thanx for sharing ira...pasni kena lebih berhati2...

iNa said...

erk..takutnyaaa..
zaman skrg mcm2 la..takut....
Nasib x jd ape2 ira...

eynda said...

Macam2 cara nak menipu ye...tak pernah kena lagi macam ni...lepas ni kena berhati-hati...ada buat report polis ke?

ira_kecik said...

quezul: tu la sekarang nie memang lagi bahaya , guna telefon plak diorang nie nak menipu

ina: tu la pasal ina, nasib baik la takde pape & duit pon tak hilang.... kalau hilang meraung la ira....

kak eynda: tak report polis pon kak eynda, sebab duit pon tak hilang, than kalau report pon polis tak leh wat ape2 kot....