Thursday, April 29, 2010

Sambal Sotong Kembang

Dah petang gini aku nak tepek gambo makanan plak....... ape lagi makanan yg aku masak utk mkn dinner kami anak beranak la...........




Sebenarnya nie first time aku masak sotong kembang tau sejak kawin. Sotong biasa tu pernah la & selalu gak masak. Nie aku cakap pasal sotong kembang. Korang tau ke rupa sotong kembang. Ade yg tak tau? Sape tak tau angkat tangan....... Nie ler rupa sotong kembang.....

ihsan en. google



So sotong kembang nie aku masak sambal la untuk dinner, ingat nak masak nasi lemak sekali malas plak & santan fresh takde kat umah so tak buat la. Nak guna santan kotak cam tak best plak sebab santan kotak nie cam wangi sikit ar......... Dah berkuntau kat dapur so siap gak la aku nyer sambal sotong......





Lawan plak dengan bayam tumis air & telur masin... pergh..... meletops wa cakap lu...... wakakakakaka.......... berpeluh-peluh bie makan.....



Nie plak gambo berjemaah (tiru ayat Makcik Rehan...... jgn marah ye kak MR....)



Alang2 aku dah tepek gambo makanan aku tepek sekali ar gambar dinner kitorang hari Jumaat. Malam tu kami makan ala2 western. Kami makan fish & chips, gara2 beras habis kat umah....... nasib baik la stok fish & chip tu ada lagi kan just goreng jer la, siap goreng fries sekali. Than aku wat gak la coleslaw, sebab bahan dah ada kat umah..... nie ler rupa nyer fish & chip aku....




14 comments:

Mr Textiles said...

makan banyak gak ira ni

ct rahani said...

adeh la lapo lak nengok menu ira ptg2 camnih.. huhu..

eynda said...

Gabungan lauk yg sangat mantap!!

ira_kecik said...

kimin: nak watcamner...dah kegemaran ku adalah makan...hehehe...

ira_kecik said...

ct: alamak lapar eh...nasib baik dah nak balik keje... leh terus gi makan....

ira_kecik said...

kak eynda: lauk nyer simple jer kak eynda....

sweets said...

ira sotong ni x liat ke?
msk cam sotong biasa tu?

x penah beli lagi,
selalu beli nasi lemak sambat sotong ni best...

cik omey said...

sotong kembang...omey x penah mkn lak, ade beza x rasa dgn sotong biasa tu...
nmpk sedap akak masak..lapar tiba2 ngeh2

Chik Na said...

chik na pun tak pernah masak sotong kembang nih...

makcikrehan said...

makcik tak penah masak sotong kembang tu. makan pon tak geti dan tak suka. kalau sotong biasatu kompom lajuuuu..hehehe. anyway sambal sutun ira tu nampak best!

ira_kecik said...

kak sweets: sotong nie tak liat la kak,dia cam kenyal2... masak cam sotong biasa. biasa kan seafood tak masak lama nanti dia liat....

ira_kecik said...

omey: sotong nie rasa dia cam kenyal2 la nak compare ngn sotong biasa tu....

ira_kecik said...

chik na: try la kak na, ira pon 1st time nie masak sotong kembang

ira_kecik said...

Makcik rehan: tq kak MR, nampak best eh... hehehe... alah kalau tak sebab tekak nak makan, ira pon tak masak gak....