Wednesday, June 10, 2009

Aku Babywearing????

Actually aku dah lama mengamalkan babywearing nie..... bukan ape ianyer lebih mendekat kan aku sbagai mama ngn anak ku itew..... lagi pon Balqis bukan nak sangat pon duduk kat dalam stroler, mesti menangis punya, confirm lah...... kalau dah menangis tu ape lagi dokong la jawab nyer..... dah la berat anak ku itew boleh tahan, cam nak patah tangan mama tau..... so conclusion nyer aku pon mula lah berbabywearing.......


Mula2 masa balqis lahir, aku guna baby bjorn je, itu pon beli kat kedai baby jer dalam 30 hengget. Selepas aku join cari.com, aku selalu masuk kat thread babywearing, dari situ aku tau yg baby bjorn nie tak berapa sesuai tuk carry baby, baby pon sakit & tak selesa. bila dah ada sedikit info, so aku pon mula la berjinak2 dengan membeli pouch dari littlepods, mummyhugs, aidafiqs. Ada lagi satu aku beli 2nd hand nyer dari member forum iaitu tigcun aka Miss Zaza..... korang jgn ingat aku beli banyak2 nie tak pakai, aku pakai ok...... aku guna tu sumer tuk kendong balqis tau, dah cam bibik dah aku nie.....


Bila bawak balqis jenjalan kat luar dengan berbabywearing nie, sumer mata pandang2 jer... diorang nie pelik kot tgk aku kendong balqis camtu, sampai kan ada budak salesgirl tanya aku, "kak tak sakit ke baby akak dok kat dalam kain nie?" aku cakap kat budak salesgirl tu " tak sakit lah dik, dia lagi suka camtu, kena dukung jer manjang....." budak tu sengih jer la......


Actually babywearing nie senang tau, kalau korang nak berjalan kat tempat2 yg tak leh guna stroller contohnyer cam gi pc fair ke, gi homefair ke, so guna lah pouch ker atau buckle tai ke atau ring sling ker as a substitute. senang kita pon tak risau baby kita dok kat stroller sensorang kan. Ibu2 yg still breastfeeding, pon senang dengan guna ringsling nie leh cover u all sedang breastfeeding, jadi org tak nampak la baju u tu terselak kan....... So bagus kan beabywearing nie???


Ok, nie aku nak share gambar aku kendong balqis ok, cuma beberapa jenis jer la, ada tu yg aku tak amik pon gambo nyer.....


1st pouch yg aku beli tuk kendong balqis, nampak tak budak botak tu suka je....



Nie buckle tai aku beli dari aidafiqs handmade aka kak aida




Nie plak mummyhugs pouch




4 comments:

CintaKu Iman said...

ira sampai sekarang ke pakai bby wearing tuh?? dia leh cover sampai berat bby kita baper kg? nampak cute je u kendong balqis camtu....

ira_kecik said...

aah, sampai skrg kak nani ira bbwearing, balqis tak nak dok stroller.....actually tak tentu kak nani, 4 tahun pon still leh bbwearing, kalau anak kita tu nak la..... tapi ada la cara2 nak carry dia tu. cuma larat tak larat jer la nak carry anak tu kalau dah besar kan. cam iman tu still leh bbwearing lagi tu....

Aishah Megahasz said...

HAPPY BABYWEARING!
Kita punya buckle-tai sama corak. Cuma warna je lain skit. Bestkan babywearing ni... :D

ira_kecik said...

Thanks

Aishah sbenarnyer kan ira tgk aishah nyer buckle tai la terus ku terjah kak aida nyer blog..... ira nyer retro 2nd version....