Monday, June 08, 2009

Balqis tindik telinga.......

Semalam seharian aku ngn bie berehat kat umah setelah penat seharian berjalan semalam nyer..... so pagi lepas kami sekeluarga ngn parents aku g breakfast kat luar, balik umah sumer lepak2 baring2 sambil tgk movie kat HBO. Dalam kul 12 tgh parents aku nak gerak balik kota sebab ada 4 lagi jemputan kawin (kalau cuti sekolah memang la banyak jemputan kan). Lepas diorang balik jer aku ngn bie ape lagi amik bantal and lelapkan mata la sampai kul 3 lebih. Bangun tido, kitorang plan nak g umah Cik Lin (makcik yg selalu urut kan aku, balqis & bie), sebab nyer aku nak tindik kan telinga balqis.... tindik tradisional guna jarum.


Sampai jer umah cik lin, balqis cam tau2 jer dia nak kena tindik, muka dah takut, selalu kalau sampai jer umah cik lin tu muka dia sengih jer, semalam bleh plak muka cam takut2. Aduh... camner nie nak tindik nie, sambil cik lin siapkan barang2 aku pon sua la tek kat mulut dia, hai.... hisap pon cam tak senang hati, jap2 dia bangun tgk sekeliling, tgk muka aku.... agak nyer balqis cuak kot...... bila cik lin dah siap sumer, mula la nak cucuk kan telinga balqis, bila org pegang telinga dia, dia tepis.... sudahnyer aku peluk dia kejap than cik lin pon cucuk ler telinga dia tu, ape lagi melalak2 la dia... sampai aku pon takut tgk. Bie bawak dia g luar baru la senyap itu pon dah tersedu2 dah nangis nyer..... Bila Balqis dah ok, tindik lagi sebelah, pon sama melalak2 lagi..... sapukan minyak gamat, senyap sikit balqis. So telinga dia dah siap di tindik tapi lom letak subang lagi baru ikat ngn benang jer...... nanti bila dah kering tindik nyer baru la pakai kan subang.... tgk la lagi 2, 3 hari...... nanti kalau dah pakai subang aku letak gambar dia kat sini eh, sementara tu kita tgk gambar telinga balqis yg dah ditindik.....



Telinga kanan

Telinga kiri



4 comments:

Nana said...

wah kecik2 lg dah tindik tinge

CintaKu Iman said...

ira..caner eh balqis tindik..ok ke dia?? kat mana u buat? i pun tingin nak tindikkan Iman...

ira_kecik said...

nana, takut nanti dia dah besar terus tak nak tindik tinga, so kecik2 tindik siap2....

ira_kecik said...

hehehe dia nangis kuat2 kak nani..... ira wat kat umah mak bidan, dia nie sedara gak la ngn famili kitorang kat kangkar tebrau.